Het rijk stort 40 miljoen in een op te richten Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Het amendement hierover dat het CDA samen met VVD, D66 en CU had ingediend is met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen op 8 december. Het Koopfonds maakt meer koopwoningen bereikbaar voor starters met een inkomen tot € 65.000. Starters kunnen straks met een bijdrage uit het fonds een betaalbare nieuwbouwwoning kopen van maximaal € 280.000. Stichting OpMaat is als initiatiefnemer erg blij dat het Nationaal Koopfonds er nu komt.

Amendement

Het begrotingsamendement voor de financiering van een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen met 40 miljoen is op 7 november ingediend door CDA-kamerlid Jaco Geurts. Medeondertekenaars waren VVD, D66 en CU. Het voorstel kon op breed draagvlak rekenen: alle Kamerleden stemden voor dit voorstel. Het Nationaal Koopfonds moet de inzet van succesvolle verkoopregelingen zoals KoopStart bevorderen. Zodat meer koopstarters met een middeninkomen ook in de huidige woningmarkt een eerste huis kunnen kopen.

Koopfonds voor starters

Als expertisecentrum voor betaalbare koopwoningen lanceerde Stichting OpMaat eind oktober het voorstel om via een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen meer betaalbare nieuwbouwkoopwoningen voor starters mogelijk te maken. Met een bijdrage uit het fonds kunnen starters met een inkomen tot € 65.000 via de verkoopregeling KoopStart een nieuwbouwwoning voor een fors lagere prijs dan de marktwaarde kopen. Als de woning later weer wordt verkocht wordt de bijdrage weer terugbetaald aan het Koopfonds. Ook moet dan de waardeontwikkeling met het fonds worden gedeeld. Het fonds gaat deze gelden vervolgens weer opnieuw inzetten om koopwoningen betaalbaar te maken voor nieuwe starters. Simone van de Kuit, directeur-bestuurder van OpMaat: “Door het Nationaal Koopfonds Betaalbare Koopwoningen krijgen starters meer kans om een betaalbare koopwoning te kopen. En voor ontwikkelaars, corporaties en gemeenten is de drempel om betaalbaar te verkopen een stuk lager geworden.”

 

Uitvoering Koopfonds

Het Ministerie van BZK zal  in overleg met Stichting OpMaat het Koopfonds verder gaan uitwerken. De verwachting is dat het Koopfonds einde voorjaar 2023 de eerste bijdragen kan gaan verstrekken bij  toepassing van de KoopStart-regeling. Volg de ontwikkelingen m.b.t. het Nationaal Koopfonds via www.hetkoopfonds.nl 

 

 

Image by DCStudio on Freepik" target="_blank">(Afbeelding Freepik)

Gerelateerde nieuwsartikelen

Tweede Kamer unaniem voor 30 miljoen extra in Nationaal Koopstartfonds

De Tweede Kamer heeft unaniem besloten dat er 30 miljoen extra beschikbaar komt voor het Nationaal Koopstartfonds. In totaal is daarmee 70 miljoen...

Lees meer

Overheid wil snel verbetering positie koopstarters

In de kamerbrief ‘Meer kansen voor koopstarters’ kondigt de overheid een aantal maatregelen aan om starters op de koopmarkt te helpen.

Lees meer